Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر؛ گروه مجله _ الهه آخرتی: ابزارهای ارتباط جمعی مجازی همه روزه چالش‌ها و فرصت‌هایی ایجاد می‌کنند که مواجهه با این چالش‌ها و پدیده‌ها دقت نظر، بهره‌مندی از سواد رسانه‌ای و عکس العمل مناسب را می‌طلبد. یکی از جدیدترین این پدیده‌ها ایجاد امواجی با صفحات جعلی و پر شمار در اینستاگرام برای مصادره به مطلوب برخی مفاهیم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بعید به نظر می‌رسد که حتی یک نفر از کاربران این ابزار ارتباطی در ایران حدود یک سال پیش از شهادت سردار قاسم سلیمانی با صفحاتی که به نام بانوان محجبه فضای این اپلیکشین را به شدت تحت تأثیر قرار داده بودند مواجه نشده باشند. صفحاتی خصوصی با تصویر یک خانم آراسته به چادر و غالباً خوش سیما به عنوان پروفایل که پرتعداد و بی‌وقفه ذیل مطالب مختلف و پر بازدید اینستاگرامی عبارت "برای ازدواج موقت پیام بدید" را به عنوان نظر ثبت می‌کردند. در بخش بیو این افراد هم یک شماره با عنوان "کد من" ثبت شده بود و جملات دیگری که قصد معرفی صاحب صفحه به کاربران را بر عهده داشت به شکل زننده‌ای مخاطب جوان را برای ازدواج موقت به ثبت نام در سایتی که آدرس آن ذکر نشده بود تشویق می‌کرد. رشد قارچ‌گونه این صفحات و گسترش این دست نظرات شنیع معمولاً با ایجاد تصور دعوت یک خانم چادری به ازدواج موقت خشم و توهین شمار قابل توجهی از کاربران به احکام دینی، بانوان محجبه و پوشش چادر را به همراه داشت. در حالی که قدری تأمل مشخص می‌کرد عکس پروفایل‌های این صفحات بدون این که روح صاحبان‌شان از ماجرا مطلع باشد از صفحات بانوان محجبه عراقی، به خصوص چهره‌های شناخته شده فرهنگی این کشور مثل خبرنگاران، به سرقت می‌رود تا با بهره‌گیری از عدم شناخت مخاطب ایرانی نسبت به هویت حقیقی آن‌ها به جای دختران ایرانی جا زده شوند. به طوری که عکس یک خانم محجبه با تعداد بی‌شمار و مختلفی اسم، در پروفایل صفحات متعددی با این خط و مشی قرار می‌گرفت.

با شهادت سردار قاسم سلیمانی اما به ناگاه حضور این صفحات کم رنگ و کم رنگ‌تر شد. تا جایی که امروز به سختی می‌توان رد حتی یکی از آن‌ها را گرفت. اما در عوض صفحات جدیدی جای خالی‌شان را پر کردند که با پروفایل یک خانم چادر پوش بدون تولید محتوا، با یک متن مشترک تصاویر تکراری و خاصی از خانم‌های محجبه ایرانی، غالباً خانواده شهدا، به اشتراک می‌گذارند. در نگاه اول ممکن است نفس وجود این صفحات به جوانانی که با تمسک به هر حربه‌ای به دنبال جلب نظر و پسند مخاطب هستند ربط داده شود اما بررسی دقیق‌تر این صفحات، اسامی انتخابی برای صاحبان‌شان، تعداد مشخص دنبال کننده‌های معمولاً حدود ۲۰ هزار نفر، تعداد پست‌های به اشتراک گذاشته شده، عکس‌های کاملاً مشابه و متن‌های یکسان در ذیل هر کدام، تجاوز نکردن عمر این صفحات از هفت ماه، عبارات نوشته شده در بخش بیو و اصرار بر استفاده از لفظ مقدس حسین، دین، شهید و چادر توسط تمامی این صفحات باعث خطور ایده کنترل مشترک این صفحات به ذهن می‌شود. به خصوص که تصاویر پروفایل این صفحات هم جعلی و مربوط به صفحات بانوان محجبه و این بار نیز غالباً خوش چهره‌ای است که از صفحات عمومی برداشته شده‌اند و اگرچه اداره کنندگان هرکدام از این صفحات حرفه و پیشه‌ای چون عکاس، خبرنگار و فعال اجتماعی را به خود نسبت داده‌اند اما هیچ اثر و سند از خود، فعالیت‌ها و هویت‌شان دیده نمی‌شود. به جای تمام این موارد عباراتی از قبیل تبلیغات، تبلیغات ارزان، تبلیغات دایرکت زینت بخش بیوی تمام این صفحات است و یک بررسی اجمالی ثابت می‌کند حتی معدود صفحاتی از این دست که از ذکر این عبارت پرهیز داشته‌اند هم به کار تبلیغات مشغول هستند.

همین مسأله ممکن است پیش از هر چیز این احتمال را مطرح کند که اداره کنندگان این صفحات با انتشار بی‌اجازه تصاویر دختران یا همسران شهدای شناخته شده در نزد مردم یا شخصیت‌های محجبه فرهنگی اجتماعی محبوب، در صدد جلب توجه برای گرفتن نظر و پسند مخاطب و در نهایت کسب درآمد و انجام تبلیغات هستند اما حجم گسترده فعالیت این صفحات درست با افول صفحاتی که تلاش در ایجاد ارتباط میان ازدواج موقت و بانوان محجبه داشت، اشتراکات فراوان ربات‌وار آن‌ها و افراط در استفاده از عناصر مقدس و شعائر دینی این مسأله را پیچیده‌تر و قابل تأمل تر می‌کند.

در هر صورت این پدیده در بهترین حالت یک سو استفاده رندانه از اعتقادات دینی مردم و علاقه به خانواده شهداست و یا به شکلی جدی‌تر شبیه طرح نسبت دادن ازدواج موقت به بانوان محجبه به خصوص چادری‌ها اهداف جدی‌تر را دنبال می‌کند که لوث کردن اعتقادات و ایجاد بدبینی در مردم نسبت به متدینین می‌تواند در رأس تمام آن‌ها قرار داشته باشد و از این حیث این پدیده نیاز به رصد و پیگیری‌های جدی‌تر مسئولان مربوطه برای شناسایی و مقابله با صحنه‌گردانان اصلی این ماجرا را دارد.

کد خبر 5134378

منبع: مهر

کلیدواژه: قاسم سلیمانی فضای مجازی دختران جوان حجاب و عفاف برنامه اینستاگرام شبکه اجتماعی ازدواج صفحه اول روزنامه ها گرافیک مطبوعات ایران دکه روزنامه کاریکاتور توییتر ویروس کرونا ایالات متحده امریکا واکسن کرونا مجلس هیئت دولت جو بایدن مهدی چمران بانوان محجبه ازدواج موقت یک خانم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۵۵۷۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روزنامه نگاری با قدرت تیتر

به گزارش همشهری آنلاین،‌ دکتر مراد عنادی، تحلیل گر ارشد مسائل سیاسی و رسانه در یادداشتی درباره قدرت تیتر در رسانه ها نوشت: بدون شک مزیت نسبی روزنامه‌ ها در قدرت تیتر آنها نهفته است. گرچه گزارش میدانی ذیل روزنامه نگاری تحقیقی یا خبر تحلیلی و سوژه یابی هوشمندانه همگی ابزار قدرت رسانه های مکتوب محسوب می شوند اما این قدرت تیتر و خلاقیت در تیترزنی جذاب است که همچنان نبض تپنده دنیای روزنامه نگاری به شمار می رود.

به اعتقاد کارشناسان قدرت صدا در رادیو، قدرت تصویر در تلویزیون و سرعت انتشار خبر در فضای مجازی از مزیت های نسبی این رسانه ها هستند که در این بین قدرت تیتر که در نیم تای بالای صفحه یک روزنامه ها درج می شود مزیت نسبی و اختصاصی مطبوعات است.

در دنیای امروزی ممکن است مخاطبان با ذائقه های فست فودی فرصت خواندن همه صفحات روزنامه ها را نداشته باشند اما بدون شک از مخاطبان خاص و وفادار تا مخاطبان عام همگی در نگاه نخست تیتر یک مطبوعات را از نظر می گذرانند و این یعنی دیده شدن.

با این نگاه هر چند با رشد روزافزون رسانه های نوظهور و چالش آنها با رسانه های با قدمت بیشتر از جمله رسانه های مکتوب، از میزان تیراژ یا شمارگان روزنامه ها کاسته شده است اما روزنامه ها با قدرت تیتر یک و فتو تیتر یا همان تیتروعکس همچنان محل توجه مخاطبان و اثرگذاری در فضای رسانه ای هستند.

صرفنظر از قدرت تیتر و به رغم برداشت بعضا تهدید محور از سهم خواهی رسانه های نوظهور مجازی به نظر می رسد رسانه های مکتوب و حتی رادیو وتلویزیون با بهره گیری از بستر فضای مجازی به عنوان فرصت می توانند بر میزان برد و اثرگذاری خود بیافزایند.

در سال های اخیر برخی رسانه های مکتوب با هوشمندی توانسته اند با تولید گزارش های میدانی و تیترهای جذاب که در فضای مجازی به اشتراک گذاشته اند نه تنها خلا کاهش تیراژ را پر کنند که حتی بیشتر دیده شوند و مخاطبان میلیونی پیدا کنند.

با این اوصاف و به رغم این که خرید روزنامه در کیوسک ها یا دکه های فروش مطبوعات رفته رفته جای خود را به پیشخوان روزنامه در فضای مجازی و گوشی همراه علاقمندان داده است اما روزنامه ها همچنان پرفروغ در عرصه رقابت فشرده رسانه ها حضور داشته و در باشگاه رسانه ای و بازیگران جدید آن با قدرت تیتر خودنمایی می کنند.

کد خبر 848172 برچسب‌ها رسانه - خبرگزاری روزنامه

دیگر خبرها

  • اخبار جعلی از سر و کول هنرمندان بالا می‌رود
  • شعری که در فضای مجازی ۱۰ میلیون بازدیدکننده داشت
  • روزنامه نگاری با قدرت تیتر
  • نقض قوانین از طریق دوستیابی مجازی با هوش مصنوعی
  • انفصال از خدمت شهردار گلستان صحت ندارد
  • فیلم پربـازدید فضای مجازی؛ سخنرانی اقتصادی رئیسی در جنوب تهـران!
  • حمله سگ ولگرد به پسر بچه ۱۲ ساله در کرج
  • پلیس علیه تبلیغ‌کنندگان سلاح در فضای مجازی
  • در سال ۱۴۰۲ در ورزش خراسان رضوی چه گذشت؟
  • عضو کانال‌های فضای مجازی صداوسیمای گلستان شوید